Плевен: Увеличиха разрешенията за работа на непълнолетни лица.

Общество


От началото на годината Дирекция „Инспекция по труда“ в Плевен е предоставила 85 разрешения за работа на непълнолетни. Според информация, предоставена от директора на институцията Радослава Иванова, броят на издадените разрешения за същия период миналата година е бил 61. Най-често младежите намират заетост в областите на хотелиерството, ресторантьорството и търговията.

Иванова напомни, че за да могат непълнолетните да работят, те трябва да получат предварително разрешение от Инспекцията по труда. Издаването на такова разрешение е отговорност на работодателя, и не се изисква допълнително съгласие от родителите.

Директорът подчерта, че в България минималната възраст за започване на трудова дейност е 16 години, и че наемането на непълнолетни лица без разрешение от главната инспекция по труда се третира като престъпление, което може да доведе до наказателно преследване.

Тя добави, че процесът на наемане на младежи е описан на уебсайта на Инспекцията, като е създадена система за бързо издаване на разрешенията в рамките на седмица. Работодателите трябва да предоставят необходимите документи за непълнолетни работници, както и за тези на пълнолетна възраст.

Непълнолетните са защитени с облекчени условия на работа, като се полага с удължен годишен отпуск от поне 26 дни и забрана за тежък физически труд, както и забрана за работа, която може да има неблагоприятно влияние върху тяхното развитие. Максималният им работен час е 35 часа седмично, като следва да се спазва минималното заплащане и забраната за извънреден и нощен труд.

Инспекцията по труда напомня на младите хора, че преди да започнат работа, трябва да получат подписан трудов договор, копие от регистрация в Националната агенция за приходите и длъжностна характеристика.

Информацията в статията е предоставена от кореспондента на БТА в Плевен Елина Кюркчиева от БТА.