Плевен чества Иван Данов с документална изложба „Първите“.

Общество


Плевенското читалище „Съгласие 1869“ представя документалната изложба „Първите“, посветена на Иван Данов (1880-1947) – новатор в библиотечното дело в България. Иван Данов проявява значителната си многопосочна професионална и патриотична дейност, целяща развитието на Плевен и въздигането на родината. Той е библиограф, читалищен активист, археолог, нумизмат и пионер в областта на библиотечното дело в България. Иван Данов заедно с Петър Ненков въвеждат и насърчават използването на десетичната библиографска класификация. Над четири десетилетия той посвещава на литературата, науката и просвещението, споделя Боряна Ценова – главен библиотекар – в интервю за БТА.

В рамките на изложбата са представени кореспонденции до Иван Данов от Йордан Трифонов, свързани с писането на историята на Плевен, както и други писма, свързани с неговата работа, допълва Ценова. Посетителите могат да разгледат ръкописи и старопечатни книги от колекцията „Ръкописи, старопечатни книги, редки и ценни издания“, създадена през 1920 г. от Данов. На изложбата са показани първото издание на „Горски пътник“ от Г. С. Раковски и четвърто издание на „Рибния буквар“. Някои от екземплярите са уникални и могат да бъдат видени единствено тук, подчертава Ценова.

Изложбата е разположена в библиотеката на културния институт и от днес е отворена за посетители. Освен че отбелязва делото на Иван Данов, тя е посветена на 24 май – Ден на светите Кирил и Методий, на българската писменост, просвета и култура, на славянската писменост, както и на 155-ата годишнина от учредяването на най-голямото плевенско читалище.

Информацията за изложбата е предоставена от кореспондента на БТА в Плевен, Елина Кюркчиева.