„Плевен стартира еко инициативата „шишеяд“ за рециклиране на пластмасови бутилки“

Последни новини


Плевен стартира уникална еко инициатива с първия „Шишеяд“

В града на река Вит, сред зеленината и културно-историческите паметници, се ражда една нова, дързка и экологично отговорна инициатива. Именно в плевенското пространство между Параклис мавзолей „Свети Георги Победоносец“ и читалище „Съгласие 1869“ бе разположен първият „шишеяд“ – метална инсталация, която ще събира PVC бутилки за рециклиране. Този проект е резултат на ангажираността и творческия подход на Лайънс клуб „Огледало“, Лайънс клуб „Дунавски братя“ и Лео клуб „Олимпиец“.

Началото на инициативата беше поставено с участието на възпитаниците на ДГ „Надежда“ и НУ „Христо Ботев“, които „нахраниха“ инсталацията с ненужните си пластмасови бутилки и в замяна получиха бутилки с минерална вода. Тази дейност подкрепиха и представители на местната власт – кметът на Плевен д-р Валентин Христов и директорът на дирекция „Обществен ред и сигурност“ Лидия Петкова, заедно с екипа на отдел „Спорт“ и общинският съветник Ивайло Минков.

Кметът д-р Христов подчерта значението на общите усилия: „Рециклирането и разделното събиране на отпадъците помага да пазим природата ни по-чиста. Заедно можем да спомогнем за намаляване замърсяването и броят на PVC бутилките, които се изхвърлят нерегламентирано по улици и паркови пространства. Надявам се, че този първи „шишеяд“ ще бъде последван от други.“

Събраните бутилки ще се рециклират благодарение на фирма „Глобъл рециклинг“, която оперира в рамките на града. Ралица Котова, представител на фирмата, споделя: „Хубаво е, когато повече хора се обединят, защото постигат по-високи цели.“ Тя добави, че от суровината от рециклираните бутилки ще бъдат произведени нови, което ще допринесе за опазване на околната среда.

Инициативата има и по-дългосрочна цел. Средствата, получени от рециклирайнето на бутилките, ще подпомогнат създаването на първата Лайънс гора от екзотични дървета в Плевен. Лайънс клуб „Огледало“ има визията тази гора да се превърне в емблематичен ботанически ансамбъл и едно от красивите места в града.

„Шишеядът“ не е просто метална конструкция за събиране на бутилки, но символ на обществен ангажимент, образование и устойчиво бъдеще, подчертава Котова: „Надявам се „шишеядът“ да научи повече деца, а и възрастни, да разделят отпадъците си и да ги рециклираме.“ С такива стъпки Плевен показва пример и поема по пътя на екологично чистото и съзнателно общество.