„Деца от арт школа ‘Колорит’ оцветяват света с иновативна арт инсталация и печелят международни награди“

Последни новини


Изкуството се разлива в цветове и красота в Художествена галерия „Илия Бешков“ в Плевен с откриването на арт инсталацията „Да направим света по-цветен и красив“. Творби на юни уметници от арт школа „Колорит“ под ръководството на художничката Майя Ананиева са изложени, за да донесат светлина и вдъхновение в града. В събитието взеха участие много важни лица от общината, включително кметът д-р Валентин Христов, който изпрати цветя на децата, както и заместник-кметът Елина Димитрова и началникът на отдел „Култура и туризъм“ Анелия Дечева.

Майя Ананиева сподели своята визия и цели по време на представянето на проекта: „Арт инсталацията „Да направим света по-цветен и красив“ е иновативен и експериментален проект на школа „Колорит“, подкрепен и финансиран от Община Плевен като ярко културно събитие, представено в пространството на галерия „Илия Бешков“. Идеята за този проект и вдъхновеното му реализиране ни приобщи към световните тенденции в ръчното рисуване върху памучен и копринен текстил и върху дрехи, представено по най-атрактивния начин – във вид на арт инсталация.“

Тя продължи с описание на процеса и изживяването на младите артисти: „Колективното рисуване върху коприна даде нова емоция на децата и те откриха неограничените възможности и свобода за творчество. Всички се справиха с лекота, експериментираха, наслаждаваха се на артистичните си възможности и на прекрасните творби, които изпълваха като цветна река ателието. Арт инсталацията със създадените невероятни творби, като краен художествен продукт в залите на ХГ „Илия Бешков“, е нашият подарък за всички. Това е само началото. Очакват ни нови чудеса в неограничения свят на изкуството“.

Паралелно с откриването на арт инсталацията бе представена и изложбата с рисунки „Имаш само това, което си дал“. Това не беше единствената радост за малките таланти. С вълнение и гордост бяха връчени награди от международни и национални конкурси, където децата от „Колорит“ са се отличили със своето творчество от началото на годината, сред които конкурси в страни като Япония, Германия, Полша и много други.

Неоспоримо, Плевен е обгърнат в ярки цветове и творчески идеи, и арт школа „Колорит“ допринася значително за културния живот на града.