Плевен чества 116 години Независимост с ритуал и концерти

Общество


С тържествен ритуал ще започне празничният 22 септември в Плевен, когато ще бъде отбелязана 116-тата годишнина от обявяването на Независимостта на България. Това събитие е анонсирано в програмата с културни събития, публикувана на официалния сайт на Община Плевен.

Церемонията ще се състои пред паметната плоча, разположена срещу входа на Драматично-куклен театър „Иван Радоев“, на площад „Стефан Стамболов“, и ще започне в 11:00 часа. Кметът д-р Валентин Христов ще произнесе слово по случай годишнината от обявяването на Независимостта на България. В знак на признателност ще бъдат поднесени венци и цветя. След официалната част празникът ще продължи с концерт на Общинския духов оркестър с диригент Пламен Марков.

На площад „Стефан Стамболов“ се намира паметният знак, пред който се отбелязва 22 септември в Плевен. Знакът бе осветен за стогодишнината от обявяването на Независимостта на България. Монументът представлява монолитен блок от гранит с изобразен лъв и надпис: „22 септември 1908 г. – На предците, положили основите на независима България“. Автор на този впечатляващ паметник е скулпторът проф. Кирил Мескин.

Празничните събития на 22 септември ще продължат вечерта с концерт на Фолклорен ансамбъл „Дъга“ на централния площад „Възраждане“. След него посетителите ще могат да се насладят на огнено шоу.

Източник на информацията: БТА.