Плевен чества 187 години от рождението на Васил Левски

Последни новини


Плевен чества с признателност и уважение 187 години от рождението на Васил Левски

Във вчерашния ден, град Плевен се преклони в паметта на един от най-великите български национални герои – Васил Левски. С множество прояви и поднасяне на цветя пред паметника на Апостола, гражданите и официални лица изразиха своята почит към 187-ата годишнина от рождението на Дякона.

На тържествената церемония присъстваха кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов заедно с екипа си, председателят на Общинския съвет доц. д-р Иван Малкодански и общински съветници, както и заместник областните управители Милен Димитров и Виолета Иеремиева. Наред с тях представители на културни институции, организации и политически партии се включиха в деня на уважение към делото на Левски.

Особено внимание беше обърнато на учениците от клуб „Млади възрожденци“ при НУ „Христо Ботев“ в Плевен, ръководени от директора на училището Цветелин Горанов, които също отдадоха почит към националния герой.

В своето обръщение кметът Христов подчерта, че „Васил Левски е икона за българския народ. Трябва да следваме делата и неговия пример – народът да е единен, за да постига своите цели. Не трябва само да слагаме портрети на Левски в кабинети и офиси, а най-вече да следваме заветите му“.

Председателят на Общинския съвет доц. д-р Малкодански добави, че „Личността на Левски е най-светлият образ в нашата история, идеал за всеки българин“.

Събитието дойде след началото на 30-ия Национален поход Плевен – Карлово „По стъпките на Апостола“, който се проведе преди няколко дни.

Паметта за Васил Левски оживява в сърцата и умовете на всички българи, като днес всеки жител и гост на Плевен може да отдаде своята почит пред паметника на Апостола на Свободата.