Плевен чества 40 години Художествена галерия „Колекция Светлин Русев“

Общество


В Плевен днес ще бъдат отбелязани 40 години от откриването на Художествена галерия Дарение „Колекция Светлин Русев“. За събитието съобщи уредникът на културната институция Полина Атанасова.

Церемонията по честването започва в 17:00 часа. Празничната програма ще бъде уважена с концерт, изпълнен от Магдалена Начева на пиано и Чавдар Вълков на цигулка. По време на събитиете ще бъде представен и новият каталог на галерията, реализиран със съдействието на Община Плевен. В него са включени значителна част от произведенията, съхранявани в галерията, и регистър на художествените творби от колекцията.

Официалните лица, които се очаква да присъстват на тържеството, са вицепрезидентът Илияна Йотова, министърът на културата на служебното правителство Найден Тодоров, председателят на Българската академия на науката акад. Юлиан Ревалски, областният управител Николай Абрашев, кметът на община Плевен Валентин Христов, бивши кметове, както и двете дъщери на акад. Светлин Русев – доц. д-р Ралица Русева и Милкана Русева, според съобщение от Община Плевен.

Г-жа Атанасова подчерта значението на галерията за града, описвайки я като уникално дарение, в което се съчетават щедростта на акад. Светлин Русев, подкрепата на общината, която е предоставила сградата на старата градска баня за дом на колекцията, както и произведенията на видни български и световни автори.

Галерията е създадена през 1984 година, когато акад. Светлин Русев дарява на своя роден град 322 изкуствени произведения от личната си колекция. Сградата, която приютява дарението, е архитектурен паметник с национално значение, творба на Никола Лазаров (1870 – 1942 г.) – основоположник на модерната българска архитектура. С течение на времето, колекцията на галерията обогатява до над 400 творби.

През предходната година, по случай 90-годишнина от рождението на Светлин Русев, в галерията беше открита нова зала – „Ателие“, с което се сбъдна дългогодишна мечта на екипа.

Информацията за тази статия е предоставена от кореспондент на БТА в Плевен, Елина Кюркчиева от БТА.