Плевен ще домакинства първата олимпийска БМХ надпревара в България.

Последни новини


На 13 октомври 2024 г. в Плевен ще се състои първото състезание по състезателен олимпийски БМХ в България. Събитието ще бъде еднодневно и ще съответства на правилата на Международния колоездачен съюз – UCI. „Идеята на основните организатори – Колоездачен клуб „Кайлъка Райдърс Плевен“, е максимално голям брой състезатели и близки до колоезденето хора да се докоснат до тази дисциплина от колоездачното семейство,“ заявиха организаторите. Участието в състезанието ще бъде напълно безплатно, като ще има категории за смесени велосипеди, а не е задължително да се участва с БМХ колела.

Община Плевен активно участва в подготовката, като осигури необходимата техника за изграждането на първото състезателно БМХ трасе в България, разположено на ул. „Марибор“ № 1 в Плевен. С помощта на машини от „Инжстрой“ ЕООД трасето беше оформено със специфични препятствия като стартов хълм, виражи, скокове и ролетки. Инициативата за подкрепа дойде от кмета на Община Плевен, д-р Валентин Христов, и от председателя на Общинския съвет, доц. д-р Иван Малкодански.

Организаторът на събитието е СК „Кайлъка Райдърс“, с подкрепа от СК „Райдърс Юнайтед“ и Българската федерация по колоездене. Подпомагаща роля имат Община Плевен и Туристическо дружество „Кайлъшка долина”.

Програмата за деня на състезанието включва регистрация от 08:00 до 10:00 часа, техническа конференция в 09:00 часа, и квалификации и финали през целия ден. Награждаването ще се състои в 17:00 часа.

Повече информация относно необходимите документи и условия за участие може да бъде намерена на: https://www.facebook.com/events/s/pleven-bmx-race-2024/554900987210660/