Пленер „Огън и искри“ в Плевен: Ножари и ковачи на живо

Последни новини


### Второ издание на Ножаро-ковашкия пленер „Огън и искри“ в Плевен

**Плевен, 26 август 2024** – За втора поредна година, Плевен ще бъде домакин на изключително събитие, посветено на древното изкуство на ножарството и ковачеството. Ножаро-ковашкият пленер „Огън и искри“ ще се проведе от 27 до 29 септември, като посетителите ще имат уникална възможност да се потопят в тази майсторска традиция. Организатор на пленера е Гилдията на българските ножари и ковачи, с подкрепата на Община Плевен и домакинството на Регионалния исторически музей. Входът за събитието е свободен!

В рамките на три дни, зрителите ще могат да наблюдават на живо работата на най-добрите ножари и ковачи от страната, които ще демонстрират различните етапи от изработката на един от най-старите инструменти, познати на човечеството – ножа. Всички работилници и щандове ще бъдат разположени в двора на Регионалния исторически музей.

По време на събитието, посетителите ще имат възможност да научат повече за историята и традициите на ножарството в България. Те ще могат да се запознаят отблизо с процесите на обработка на метала – от коването и оформянето до финалните детайли, които придават уникалност на всеки изработен продукт. Освен наблюдение, посетителите ще имат възможност и сами да се включат в работилниците и да изработят сувенирно ножче за спомен от пленера. Пленерът ще предложи и индивидуални демонстрации от свободни майстори, така че всеки желаещ да може да се докосне до магията на огъня и искрите.

Ножаро-ковашкият пленер „Огън и искри“ ще отбележи и закриването на сезона на ножарските събития в България.