Повторното броене на бюлетините в Плевен приключи: очакват се решенията по спора за изборни резултати

Последни новини


Завърши повторното броене на гласовите бюлетини в Плевен
ПЛЕВЕН – Към вечерта на 28 май 2024 година приключи трудоемкият процес по повторният преглед и броене на изборни бюлетини от провелите се на 29 октомври 2023 година избори за общински съветници и кметове в община Плевен. Дейността се осъществява в Актовата зала в сградата на Общината, на първи етаж, където вещите лица, назначени от Административен съд – Плевен, броят гласовете от над 100 избирателни секции.

Мащабното преброяване бе наложено след като ОИК в Плевен обяви резултатите и броят на преференциите на всеки кандидат с Решение 226-МИ от 30 октомври 2023 година. След обединяването на 19 жалби в едно дело и наложената мярка от Административен съд – Плевен за повторно преброяване, първоначално задачата бе да се преброят само недействителните бюлетини, но след обжалване на решението пред Върховния административен съд, делото бе върнато за ново разглеждане от друг състав. Резултатът от това е поредното броене, което вече обхвана всички бюлетини от споменатите избирателни секции.

След дните на внимателна работа се очаква продуктивен изход с изготвеното заключение на вещите лица, което ще предоставят в съда за окончателното постановление по казуса. Обществото в Плевен и кандидатите, замесени в изборите, с нетърпение очакват решението, което може потенциално да промени състава на Общинския съвет и да повлияе на политическата карта на града.