Погрешно почитаме датата на смъртта на Васил Левски

Плевен днес


Съгласно историческите данни, Васил Левски, който е известен като Апостола на българската свобода, е роден на 18 юли (6 юли по стар стил) 1837 година и е умрял на 18 февруари (6 февруари по стар стил) 1873 година. Изпълнението на смъртната му присъда се е състояло в близост до София, на мястото където днес стои паметникът му. Въпреки това, традиционно годишнината от смъртта му се чества на 19 февруари, заради грешка в календарните изчисления.

Когато България премина от Юлианския към Григорианския календар през 1916 година, бе приложена поправка от 13 дни за събитията след 1 март 1900 г., докато събитията преди тази дата изискват корекция от 12 дни. За въстанието от 20 април (по стар стил) например, правилно се отбелязва 2 май по нов стил. Въпреки това, годишнината от смъртта на Левски често се чества на 19 февруари, вместо на правилната дата 18 февруари.

Тази грешка е останала непоправена и не е получавала вниманието на държавните институции, с което много българи остават неосведомени за истинската дата на смъртта на Левски. Въпреки това, в България продължават да отдават почит на паметта на Васил Левски на датата 19 февруари.

Източник на информацията: PlevenZaPleven