Пожарите са се увеличили с 10 процента спрямо миналата година

Общество


Общо произшествията, на които службите са реагирали, са над 33 000 от началото на годината. Това представлява десетпроцентно увеличение спрямо миналата година, съобщи в Плевен главен комисар Александър Джартов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Главен комисар Джартов изрази тревога относно тенденцията на увеличение на засегнатите площи от горските пожари през последните четири години. „Броят на горските пожари не е значително по-голям в сравнение с предходните години, но площите, които засягат, са повече,“ отбеляза той.

Той подчерта, че изменението на климата вече е реалност, което води до по-засушени периоди и по-тежки пожари, както беше наблюдавано тази година. „Това е новата реалност, към която трябва да се адаптираме. Превенцията и недопускането на пожари са от изключителна важност. Над 90 процента от горските пожари са резултат от човешка небрежност, което налага активно обучение и работа с гражданите. Планираме да обучим над 25 000 души по превенция на риска от горски пожари,“ заяви Джартов.

Той също така информира, че над 90 000 души, от които над 70 000 деца, вече са преминали обучения по превенция на риска от наводнения. Предстоят също такива обучения и за горски пожари.

Главен комисар Александър Джартов бе гост на церемонията по откриване на новия участък на Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ в плевенския квартал „Сторгозия“.

Източник на информацията: БТА.