Плевенски фонтани ще работят на пълен капацитет на 15 май.

Общество


Водната каскада и фонтаните в Плевен ще започнат да работят с пълен капацитет за празника на града на 15 май. Общинската управа съобщи, че вече се извършва почистване на водните съоръжения. Тази седмица работниците ръчно почистват Каскадата, Големия фонтан, Пеещия фонтан в Градската градина и малките фонтани „глухарчетата“. За само един ден от тях са събрани десетки чували с отпадъци, както и нападали листа и изпочупени клони от дърветата наоколо, битови отпадъци, включително стъклени бутилки, пластмасови шишета и хартии. Открити са също изпочупени части от пейки и кошчета за отпадъци, хвърлени в Каскадата.

Следващата стъпка в подготовката е основно машинно измиване на съоръженията. Следващата седмица ще започне и възстановяването на струйниците, ще се извърши пробно пълнене и източване на мръсната вода от Големия фонтан и Каскадата, както и ще се направят тестове на инсталациите и осветителните тела. Предвидено е също тестване на звуковата система.

Общината разглежда възможността Водната каскада да бъде захранвана с непитейна вода, поради съображения, свързани с недостига на питейна вода и необходимостта от оптимизиране на използваните ресурси.

Водният комплекс в центъра на Плевен е изграден през 80-те години на миналия век и включва множество фонтани, водопади, струйници, басейни и водни огледала, сред които са разположени скулптури на известни български художници, и свързва двата основни площада на града.

Информацията за статията е предоставена от Елина Кюркчиева от БТА.