Почистването на Водната каскада и фонтаните в Плевен е в ход за летния сезон

Последни новини


Плевенски Фонтани Се Подготвят За Летния Сезон

Във връзка с настъпващия активен летен сезон, Община Плевен предприе мерки за поддръжка на Водната каскада и уникалните фонтани в града, които са емблематични за района. Работни екипи бяха ангажирани с трудоемко ръчно почистване през тази седмица, при което бяха събрани десетки чували с отпадъци от Каскадата, Големия фонтан, Пеещия фонтан в Градската градина и малките фонтани.

В хода на работата са открити нападнали листа, изпочупени клони от дърветата в околността, различни битови отпадъци като стъклени бутилки, пластмасови шишета и хартия, но и по-необичайни предмети като части от пейки и урни за отпадъци, които са били хвърлени във водните съоръжения.

Инж. Евгений Чакалов от отдел „Техническа инфраструктура“ на местната управа сподели подробности за предстоящите дейности: „Това, което следва, е основно машинно измиване на съоръженията, то ще бъде извършено от фирма „Чистота“ ООД. Следващата седмица започваме възстановяване на струйниците, пробно пълнене и източване на мръсната вода от Големия фонтан и Каскадата.“ Той допълни, че ще се извършат и проверки на инсталациите и осветителните тела, а звуковата система също ще бъде тествана.

Завършекът на подготовките се очаква до края на април, а официалното откриване на водните съоръжения се планира в навечерието на Празника на Плевен – 15 май, когато те ще бъдат пуснати в действие с пълен капацитет за радост и удоволствие на жителите и гостите на града.