Поклонение за жертви на комунизма събра стотици на „Белене“

Общество


Годишното поклонение в памет на жертвите на тоталитарния комунистически режим в концлагера „Белене“ се проведе днес на Втори обект на остров Персин в река Дунав. Поредната годишнина събра бивши затворници, техните близки и роднини на жертвите на лагера, които си спомнят за изпитанията на своите бащи и дядовци.

Стотици се събраха в горещия ден на острова близо до Белене, за да отдадат почит на починалите от лагера. Някои от присъстващите продължават да разказват за своите трудни изживявания в лагера и всяка година повдигат въпроса за отговорността и наказанието на виновниците за страданието на стотици.

Шукри Сюлейман Мехмед, един от пострадалите из Бурса, Турция, бе сред присъстващите. Той, бивш преподавател по немски, бе затворен в лагера „Белене“ преди 40 години и прекара 18 месеца, последвани от 27 месеца в заточение. По думите му, въпреки преминатите десетилетия, трябва да бъде установено правосъдие за пострадалите.

Поклонението бе открито от бившия президент Петър Стоянов (1997-2002), който акцентира върху синонима „Белене“ за комунистическа репресия и жестокост. Той призова за запазване на паметта за „Белене“ и другите символи на комунистическия терор.

Специален гост бе писателката Теодора Димова, която подчерта важността на осмислянето на историята и личния тест на силата в лицето на страданието и несправедливостта.

На събитието бяха отслужени молитви от различни вероизповедания и бяха аплодирани бивши затворници с банер „Последните свидетели докато са живи, искат да видят правосъдие“.

Бе представена изложбата „40 години памет за жертвите на лагера „Белене“ (1984-1987)“, документираща примусилната промяна на имената на българските граждани от турски произход от комунистическия режим. Инициатор на изложбата е гражданската организация „Справедливост, права и културно сътрудничество на Балканите“.

Присъствие на поклонението заявиха турският посланик Н.Пр. Мехмет Саит Уянък и служебният министър на отбраната Атанас Запрянов.

Организатор на събитието е Инициативна група за подготовка и организация.

Концлагер „Белене“ е основан тайно през 1949 г. и функционира до края на 1953 г., с последващо временно закритие. През 1956 г. след Унгарското въстание и отново в края на 1984 г., лагерът бе реактивиран за изолация на опоненти на възродителния процес, като бе закрит окончателно през 1987 г.

Информацията в статията е предоставена от кореспондента на БТА в Плевен, Елина Кюркчиева от БТА.