Полиция и инспектори в Плевен контролират тротинетки на забранени места

Последни новини


След редица подадени оплаквания от граждани, Плевенските полицаи и общински инспектори засилваха контрола върху управлението на електрически тротинетки в зоните, където тяхното движение е забранено. В резултат на тези проверки, само за две седмици бяха издадени 28 акта за нарушения.

Заместник-кметът Лидия Петкова сподели на оперативното заседание на Общината: „За две седмици са съставени нови 28 акта на нарушители. Смея да твърдя, че вече наблюдаваме и промяна в поведението на водачите на електрически тротинетки в Плевен в резултат на кампанията – намаляват случаите на безразсъдно каране, на нарушаване на забраните, въведени на територията на града. Водачите на тези превозни средства започнаха да се съобразяват, за да не бъдат глобени.“

Кампанията за ограничаване на неуреденото движение на електрически тротинетки стартира провокирана от множество сигнали за „летящи тротинетки“. В първите дни от акцията се поставяше акцент върху превантивните мерки и повишаването на осведомеността относно правилата за движение. Отбелязани са повече от 230 случая на предупредени, предимно младежи под 17-годишна възраст, както и беше поставена предупредителна сигнализация в централната зона на града.

Правилата, регламентиращи движението на индивидуалните електрически превозни средства (ИЕПС), са заложени в Наредба № 3. Съгласно нея, тротинетките не могат да се използват в някои централни фрагменти на града, в детски и спортни зони. Задължително е лица под 14-годишна възраст да не управляват подобни средства, а тези между 14 и 16 години – само по велосипедните пътища. Водачите на тротинетки до 18-годишна възраст трябва да носят предпазни каски.

Заместник-кметът Петкова наблегна и на отговорността на родителите: „Но пак ще подчертая, че тук е голяма и ролята на родителите, които трябва да са най-загрижени за здравето и безопасността на децата си и да са в помощ на нашите действия.“

В продължение на кампанията се осъществяват редовни оперативни срещи с участието на институции, ангажирани с безопасността. Активните мерки целят установяване на ред и безопасност на движението в урбанизираната среда на Плевен.