Почина големият български художник, общественик и колекционер Светлин Русев [ПД]

Акценти

Акад. Светлин Русев пред картина на Милко Божков – 24 април 2018, Артцентър „Плевен“
Почина големият български художник, общественик и колекционер на произведения на изкуството Светлин Русев. Той е издъхнал тази сутрин в 9 часа от масиран инфаркт на 84-годишна възраст, информираха от Съюза на българските художници.
Светлин Русев е роден е на 14 юни 1933 г. в плевенското село Върбица. Завършва живопис в ВИИИ „Н. Павлович“ през 1959 г. при проф. Дечко Узунов. Бил е председател на Съюза на българските художници, директор на Националната художествена галерия, два пъти депутат от групата на БСП.
Действителен член (академик) на Българската академия на науките от 2003 г. Член-кореспондент на Академията за изящни изкуства в Берлин (1983). Почетен председател на АИАП в Париж (1982). Почетен член на „Ника-Кай“, Япония (1984). Почетен член на „Кюнстлерхаус“, Виена (1985).
През 2008 г. отказва да получи орден „Стара планина“. В открито писмо до президента Георги Първанов той отказа да получи ордена, докато хора, по-достойни от него, като поета Константин Павлов, не бъдат отличени.
„България загуби един от мъдреците си! Гениален артист, пред когото се прекланяше целият свят, той не остана в идеалния свят на изкуството. Светлин Русев беше от малкото хора, които ръчкаха нашата съвест и не й даваха да заспи. Той правеше това с благост, която показваше любов към човека и го стимулираше да прави добро. Той беше голям и ще остане голям“, заяви премиерът Бойко Борисов в съобщение, разпространено от правителствената информационна служба.
Акад. Светлин Русев е световно признат художник. Неговите живописни платна радват ценителите по всички континенти. Той е един от най-големите колекционери на изкуство в България. И един от най-щедрите дарители. През 1984 г. той подари на родния си град Плевен 322 произведения на изкуството – живопис и скулптура – от личната си колекция. Община Плевен предостави за това изключително дарение възможно най-подходящия подслон – уникалната сграда на бившата градска баня, която е архитектурен паметник на културата с национално значение, дело но основоположника на съвременната българска архитектура Никола Лазаров /1870 – 1942 г./.
През 1999 г. Светлин Русев дари още 82 графични произведения – български възрожденски щампи, творби на съвременни български майстори на рисунката и графиката и европейски майстори от 18-и, 19-и и 20-и век, между които Дьолакроа, Гойя, Миле, Кете Колвиц, Шагал, Салвадор Дали, Пикасо, Роден, Дега, Реноар…
Дарението продължи да се увеличава през годините и достигна над 415 творби: образци на българското изкуство от Възраждането до днес, представящи етапите му на развитие в лицето на емблематични имена на автори. Зрителят се среща и с работи на френски, румънски, руски, кубински, мексикански майстори, с индийска християнска пластика и африкански ритуални фигури и маски.
„ХГ Дарение „Колекция Светлин Русев“ осиротя без своя дарител“, споделиха от екипа на културния институт. Плевенските ценители имаха радостта да видят за последно маестрото на откриването на самостоятелна изложба на Милко Божков в Артцентър „Плевен“, което се състоя на 24 април 2018 г.
Поклон пред светлата му памет!

Pleven.info е автоматичен агрегатор на новини. Ние спазваме Creative Commons лиценза за онлайн съдържание и посочваме източника му. Източник на тази новина е плевенският сайт http://plevendnes.com