Почитаме светите мъченици Конон Исаврийски и Йоан Българин днес.

Плевен днес


Свети Конон се роди във Витания, недалеч от Исаврия, в семейството на Нестор и Нада. По-късно в живота му ангелът Михаил му се явил, преподавайки му истинската християнска вяра и го кръстил в името на Светата Троица. След това Конон станал страстен последовател на Христос и убедил родителите си да се обърнат от идолопоклонство към християнството. Въпреки чудодейните си дела, той бил уловен и подложен на мъчения, но впоследствие освободен от повсталите християни от Исаврия избягалите мъчители. Накрая, след две години, Конон починал и се представил пред Бога, оставяйки затъгувана общността на Исаврия.

Блаженият Йоан бил роден в България, но в даден момент се отрекъл от християнството. По-късно той дълбоко съжалил за това и търсил изкупление в Света Гора на Атон, но не намирайки мир, отишъл в Цариград. Влезли в джамията Света София под вид на турчин, той се молил по християнски, предизвиквайки гнева на турците. Поради несломимата си вяра, Йоан бил обезглавен на 5 март 1784 година на възраст 19 години, получавайки титлата на мъченик за вярата си.

Тези събития се отнасят към почитането на християнски светци и колко голяма жертва са били готови да направят за вярата си.

Източник на информацията: PlevenZaPleven