Почит към жертвите на комунизма в Гаровата градинка.

Плевен днес


На 1 февруари, в Деня на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим, бяха почетени невинните жертви на комунистическия тоталитаризъм в Гаровата градинка. Това събитие се отбелязва по традиция от представители на демократичната общност, политици и граждани. Отец Венци отслужи панихида в памет на убитите.

Областният председател на БЗНС, инж. Милчо Илиев, напомни за тежките времена на комунистическото преследване и репресии. Той подчерта важността да се помни за жертвите и да не се забравят зверствата на този режим.

На фона на значимостта на тази дата се отбелязва, че на 1 срещу 2 февруари 1945 г. е извършена екзекуцията на Принц Кирил, председателят на Министерския съвет Богдан Филов, ген. Никола Михов и други 17 министри по решение на Първи състав на „Народния съд“.

По време на комунистическата ера бяха издадени общо 10 897 присъди в рамките на 131 процеса, като 2618 души бяха осъдени на смърт, включително регенти, министри и народни представители от периода след 1941 г. До началото на съдебни процеси бяха екзекутирани около 200 осъдени на смърт. Режимът е конфискувал над 200 предприятия, значителен брой недвижими имоти и вещи, като също така е принудил към изселване 4325 семейства, чиито близки са били осъдени, засягайки живота на близо 12 000 души.

Източник на информацията: PlevenZaPleven