Правителството предлага премахване такси за студенти и докторанти.

Плевен днес


Правителството на Република България е представило предложение за отмяна на таксите за обучение на студенти и докторанти, приети в държавните висши учебни заведения на места, субсидирани от държавата. С цел реализирането на това предложение, се планират промени в Закона за висшето образование, които ще бъдат представени за обществено обсъждане на онлайн платформата strategy.bg.

Замислът за свободен достъп до висше образование е насочен към изравняване на шансовете за образование за хора от различни социални слоеве и финансови среди, и е част от насочените усилия на правителството за подобряване на образователната система. Така правителството продължава политиката си от предходни години, като например училищното образование е безплатно, а от учебната 2024/2025 г. ще бъдат предоставени безплатни учебници и познавателни книжки за учениците от I до XII клас.

Премахването на таксите за обучение се възприема като средство срещу демографската криза и различията в таксите между специалностите и университетите, които могат да влияят на разпределението на студентите. Така бъдещите специалисти ще могат да допринасят за икономическото развитие на собствения си регион.

Планираните промени предвиждат влизане в сила на решението още през текущата академична година. Академичните съвети на държавни висши училища ще продължат да определят таксите за кандидатстване, но няма да се нуждаят от одобрението на Министерския съвет за това. Мярката не засяга таксите за платено обучение в частните висши училища и в държавните висши училища, които надвишават държавната субсидия.

Източникът на информацията е Пресцентърът на Министерския съвет.

Източник на информацията: PlevenZaPleven