Православната църква чества светите Софроний Йерусалимски и Врачански днес.

Плевен днес


Свети Софроний Врачански е бил родом от град Котел и е носел светския си имен – Стойко, преди да стане духовна личност. Известен е със собственото си автобиографично творение „Житие и страдания грешнаго Софрония“. В своя земен път, Софроний преминал от учителство към свещенство, като изпитал насилие и страдания от османските власти. След като овдовял, той се посветил на монашеския живот и станал член на Къпинския манастир, който се намира в Великотърновска област. Там приел и монашеското си име Софроний и в последствие бил възведен в сан на Врачански епископ.

Софроний Врачански бил преследван заради своите духовни и националистични дейности, което го накарало да търси убежище в Румъния. Оттам издавал призиви към своите сънародници, използвайки своя дар на предвиждане. През 1812 година, той публикувал молба, в която призовава българите да посрещнат руските освободителни сили с отворени обятия, вярвайки, че това ще допринесе за освобождението на Българските земи от османското владичество. Софроний Врачански почина в Румъния през 1813 година.

В същата категория новини, се споменава, че Православната църква почита различни светци в различни дни, като Свети Герасим, чиито памет беше отбелязана в публикацията за днешния ден, а също и други светци почитани на различни дати в месеца.

Източник на информацията: PlevenZaPleven