Православни почитат Свети Трифон, застъпник на лозари и вино.

Плевен днес


Днес Православната църква отбелязва деня на Свети мъченик Трифон, роден в малоазийската Фригия в 227 година. Въпреки че е известен със своите изцелителски способности, особено с факта, че е излекувал дъщерята на римския император Гордиан, Трифон е мъченически убит на 21 години от римския наместник Деций Траян заради своята верност към християнската вяра.

Той е изобразяван на икони с косяк (инструмент за резитба на лозя), което е дало начало на народното поверие в България, че Трифон е бил лозар и резач на лозя. В чест на това, в съвременния календар Трифоновден съвпада и с празника на лозарите, градинарите и кръчмарите, известен като Трифон Зарезан.

Съгласно народните вярвания, срещата с човек на улицата в Трифоновден определя късмета през годината. По традиция се меси специален обреден хляб и се приготвя пълнена кокошка с булгур или ориз и кисело зеле. Стопанинът отива до лозето с храната, вино и инструменти за подрязване, за да извърши ритуал, който се смята, че осигурява плодородие и берекет на гроздето.

На празничната трапеза присъстват пълнената кокошка, хлябът с украси на грозде, печени орехи и вино. Хората, които предпочитат да отбележат Трифон Зарезан според стария стил, могат да го направят на 14 февруари, предлагайки още една възможност за празнуване през месеца.

Източник на информацията: PlevenZaPleven