Празници на изкуствата „Парцалев 2024“ стартират в Левски днес.

Общество


В Левски днес стартират традиционните Празници на изкуствата „Парцалев 2024“, които са в чест на известния български актьор Георги Парцалев. Тази информация бе предоставена от Любка Христова от общинската администрация.

Откриването ще бъде отбелязано с връчването на награди на победителите във второто издание на Националния литературен конкурс за хумор и сатира „Георги Парцалев – Българският рицар на смеха“, който се организира под патронажа на Министерството на културата. Голямата награда „Рицар на смеха“ тази година е предназначена за автори на възраст до 18 години, които се отличават със силно художествено изражение и способността да покажат пречистващата сила на смеха.

Миналата година се проведе първото издание на конкурса, което привлече много автори от цялата страна с различна възраст. От тази година конкурса е фокусиран върху млади таланти и приема творби единствено от автори на възраст до 18 години.

От Община Левски съобщиха имената на отличените участници. Първа награда получава 17-годишният Томислав Димитров от село Костелево, Врачанско. На второ място се нарежда 18-годишната Мария Бончева от село Добровница, Пазарджишко, а на трето – 16-годишният Любомир Панчев от град Левски. Специално отличие бе присъдено на Симона Василева от Сливен.

След церемонията по награждаване ще бъде показан филмът „Градът на Парцалев“ под режисурата на Христо Димитров.

Освен това, програмата на празниците включва различни събития, които ще продължат до 18 юни, като театрални постановки и концертът „Световното кино в музиката“, с участието на Хилда Казасян и Плевенската филхармония.

Информацията за статията е предоставена от кореспондента на БТА в Плевен, Елина Кюркчиева от БТА.