Празнично хоро откри фолклорния събор „Кайлъшка шевица“ в Плевен

Последни новини


Фолклорен Празник в Сърцето на Плевен: Първото Издание на „Кайлъшка Шевица“

В Мечата поляна в парк „Кайлъка“ Плевен се вихри празнично хоро, отбелязвайки старт на първия фолклорен събор „Кайлъшка шевица“. Проявата, реализирана с подкрепата на местния танцов клуб „Веселяци“, Община Плевен и Областна администрация – Плевен, има за цел да обнови общностни взаимоотношения и да вдъхнови нови приятелства.

Цветен Димитров от клуб „Веселяци“ споделя, че мотивацията зад събора е търсенето на живо общение: „Целта ни е да създадем нови приятелства върху старите черги, да възродим живото общуване между хората, от което има голяма нужда във времето, в което живеем.“

С председателя на Общински съвет – Плевен, доц. д-р Иван Малкодански, изразящ гордост от първото издание в Плевен, фестивалът се стреми да стане дългогодишна традиция: „Подобен тип събори не се провежда никъде другаде в Северна България, затова съм горд, че първото издание е в Плевен. Нашата мисия е да съхраним българския дух и това е добър старт.“

Заместник областният управител Виолета Иеремиева подчерта емблематичното значение на шевицата за българския фолклор и поздрави участниците и гостите на фестивала.

Фестивалната програма включва разнообразие от културни събития: конкурс за печива от региона, танци на детски състав с ръководител Е. Лазарова, участия на изпълнители като Петя Банева и ТФ „Веселяци“, както и концерт на Светлозар Христов – Заро. Посетителите могат да се насладят на ревю на народни носии, демонстрации на занаятчии и изложба на местни творби.

Съборът привлече и десетки деца, сред които е и Камен, на почти две години, и Андрей, който е само на 4 месеца. Различни работилници и забавления завладяха вниманието на по-големите.

„Кайлъшка шевица“ се очертава като празник за душата, насърчавайки общността да цените занаяти, изкуство и българска традиция, съчетани в танц и общуване, като гради мостове между поколенията и запазва културния багаж на нацията.