Празнуваме Международния ден на митниците след историческо подписване.

Плевен днес


На 15 декември 1950 година в Брюксел беше подписана Конвенцията, която учредява Съвет за митническо сътрудничество (СМО). Конвенцията официално влезе в сила на 4 ноември 1952 г., а първата сесия на Съвета се проведе на 26 януари 1953 година в Брюксел с участието на представители от 17 страни. По-късно, през 1994 г., Съветът промени името си на Световна митническа организация, преобразувайки се в глобална междуправителствена институция. Република България стана част от тази конвенция на 4 юни 1973 г.

Всеки 26 януари, в памет на първата сесия на Съвета, митническите администрации на 179 страни-членки на СМО провеждат различни национални мероприятия. Секретариатът на СМО определя тематичния фокус на Международния ден на митниците, който се отбелязва и от служителите на Българската митническа администрация.

Отделно от тази информация, в новината се споменават и други международни дни, като 18 януари – Международен ден на снежния човек, 23 януари – Международен ден на ръкописното писмо и почерка, 16 януари – Ден на растителната защита, и 5 януари – Ден на любовната афера.

Източник на информацията: PlevenZaPleven