Премиерата на „Рейс“ с Мартина Вачкова и Тончо Токмакчиев е тази вечер на плевенска сцена [ПД]

Култура

Премиерата на „Рейс“ от Станислав Стратиев ще е тази вечер, 19 май, от 19 часа в Драматично-куклен театър „Иван Радоев“. Адаптацията и режисурата са на проф. Здравко Митков, а в спектакъла участват актьорите Тончо Токмакчкиев, Мартина Вачкова, Адриан Филипов, Асен Данков, Йоана Кирчева, Анъни Пенев, Георги Енчев.
Написана през 1980 г., с премиера през същата година в Сатиричния театър (постановка на Младен Киселов), „Рейс“ е една от най-поставяните български пиеси. За режисьора Здравко Митков това е шестата интерпретация на текста – от първата му реализация през 1984 г., следва задграничен дебют в САЩ, до предпоследната му постановка през 2015, в която Марта Вачкова играе специално адаптирана за нея мъжка роля, позната на театралната публика от емблематичното изпълненение на Георги Парцалев. С Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ Здравко Митков дестилира задълбочените си изследвания по драматургията на Стратиев, предлагайки шедьовър на българската сатира с „Рейс“.
Спектакълът разказва за 7 души на път за центъра на града, които изведнъж осъзнават, че никога няма да стигнат до мястото, на което отиват. Страхът и паниката от предстоящата им смърт изправят пред тях въпроси, несъответствия и парадокси, които стигат от центъра на суматохата и абсурда до универсалните питания за природата на човешката душа.
Снимки: Теодор Пеевски

Pleven.info е автоматичен агрегатор на новини. Ние спазваме Creative Commons лиценза за онлайн съдържание и посочваме източника му. Източник на тази новина е плевенският сайт http://plevendnes.com