Преслава Христова отличена с награда Млад микробиолог за 2023

Плевен днес


Главен асистент д-р Преслава Христова от катедрата по Микробиология и вирусология в Медицинския университет в Плевен беше отличена с награда за най-добър млад микробиолог в България за 2023 година. Тя получи признание за своята научна публикация, със заглавие „Gut colonization with vancomycin-resistant enterococci among patients with hematologic malignancies“, която беше опубликувана в реномираното списание Gut Pathogens с 5-годишен импакт фактор 4.6.

Наградата се присъжда от Фондация „Акад. проф. д-р Стефан Ангелов“, чийто председател е академик Ангел Гълъбов. Церемонията по връчването се състоя на 7 март 2024 г., в рамките на тържествата, посветени на 77-годишнината от създаването на Института по микробиология „Стефан Ангелов“ към БАН и 20-годишнината от членството му в мрежата Пастьор. Наградите бяха връчени от чл.-кор. проф. Христо Найденски.

Сред другите наградени учени са асистентите Никола Ралчев и Петя Димитрова Димитрова от Института по микробиология на БАН.

Медицинският университет – Плевен официално поздрави д-р Христова за нейните научни постижения и й пожела занапред още много успехи и признания.

Източник на информацията: PlevenZaPleven