Приемат протоколи от изборите в Плевен, забавят се процедурите.

Общество


В Плевен продължава процесът на приемане на протоколите от секционните избирателни комисии (СИК) след вчерашните избори за Народно събрание и членове на Европейския парламент, съобщава кореспондент на БТА. Представители на СИК се редят около сградата на Областната администрация, където е разположена Районната избирателна комисия (РИК), за да подават своите протоколи.

Според председателя на РИК в Плевен, Ярослав Димитров, досега са обработени протоколи от около 350 СИК, като остават още приблизително 50. „След като получим всички оставащи документи от ‘Информационно обслужване’, което отнема известно техническо време, ще трябва да работим още няколко часа, за да подготвим всички протоколи за предаване в Централната избирателна комисия. Очаквам до обяд всички секционни протоколи да бъдат приети,“ коментира Димитров.

Той посочи, че забавянето в процеса на предаване и приемане на протоколите може да бъде свързано както с провеждането на два вида избори едновременно т.нар. 2 в 1 избори, така и с невярно попълнените данни, включително обърканите преференции, броя на избирателите и отчетените гласове с „не подкрепям никого“ и др.  „Една грешка в протокола може да доведе до верижна реакция от други грешки,“ обясни той. По думите му в момента няма заповед от председателя на РИК комисиите да се събират отново за ново преброяване на гласовете. „Стараем се да коригираме грешките на място,“ добави Димитров.

На интернет страницата на РИК-Плевен вече са публикувани данните от обработените над 50% от секционните протоколи.

Информацията в статията е предоставена от кореспондент на БТА в Плевен, Елина Кюркчиева.