„Прием на творби за 12-то Биенале на малките форми започва“

Последни новини


Творческата общност се готви за началото на 12-ото Биенале на малките форми в Плевен, което официално стартира на 5 август 2024 г. Вече са избрани участниците и техните произведения, подготвени за участие в престижния форум. Селекционната комисия, председателствана от Богомил Живков и с членове Никола Енев и Стефан Гаджовски, е одобрила за участие общо 229 автори.

„Предстои ни издание, което обещава да отрази най-новите течения в изобразителното изкуство,“ споделя Живков, подчертавайки значението на Биеналето като място за среща на различни артистични практики в областите на живописта, графиката и скулптурата.

В рамките на събитието са предвидени и внушителни награди. Общината предоставя Голяма награда от 1 500 лв. и диплома, като победителят получава право на самостоятелна изложба през 2026 г. СБХ от своя страна ще връчи награда от 1 200 лв., а от Международната фондация „Св. Св. Кирил и Методий“ – награда от 1 000 лв. Журито също ще присъди собствена награда, равностойна на последната, а чуждестранен автор ще бъде отличен с 800 лв. Четирите равностойни награди по 800 лв. са предвидени за отделните раздели, както и за млад автор.

Биеналето ще предложи на публиката творби, създадени в последните две години, които не са участвали в други национални и международни състезания. Участието е отворено за професионални художници от всички страни, които споделят принципите на форума.

Откриването на събитието ще се състои на 25 октомври 2024 г. в Художествена галерия „Илия Бешков”, а изложбата ще продължи до 20 декември 2024 г. Специално за Биеналето ще бъде издаден и каталог, представящ участниците и техните произведения.

За повече информация относно Биеналето, заинтересованите могат да посетят уебсайта на СБХ: [сайт].