„Признан е княз Фердинанд на България от Великите сили преди 128 години.“

Плевен днес


На 2 март 1896 г., Фердинанд, син на принц Аугуст фон Сакс-Кобург-Гота и принцеса Клементина Бурбон-Орлеанска, е официално признат за княз на България от Великите сили. Въпреки своите достижения за утвърждаване на България като суверенна нация и провъзгласяването ѝ за независима държава през 1908 г., когато той бива обявен за цар на Българите, Фердинанд е също така критикуван за ролята си в неуспехите на страната в Междусъюзническата и Първата световна война. Тези конфликти доведоха до масови жертви и загуби за България.

След неуспехите на военния фронт, Фердинанд абдикира през октомври 1918 г. в полза на своя син, княз Борис Търновски (цар Борис III), и напуска България. Отзовал се в немския град Кобург, Фердинанд води активен живот, участвайки в научни конгреси и пътувания, но му е отказано да се завърне в България, дори за значими семейни събития.

Фердинанд почина на 10 септември 1948 г. в Кобург, оставяйки последна воля да бъде погребан в България. Въпреки това прахът му все още остава в Германия.

Източник на информацията: PlevenZaPleven