Природен парк „Персина“ спечели престижната награда „Живият Дунав“

Общество


Дирекцията на Природен парк (ПП) „Персина“ стана съпроприетар на споделената първа награда „Живият Дунав“ за 2024 година. Призът е присъден от фондация „Дунавско природно наследство“ от Нойбург, Германия, която връчва наградата на всеки две години. За обявяването на отличието информира Даниела Каракашева, главен експерт „Биологично разнообразие и образователни програми“ в парка.

Наградата „Живият Дунав“ се дава за трети път и представлява сума от 15 000 евро, както и позлатен медал с лик на земеродно рибарче. Награждават се проектите, които помагат за защитата на природата във всички части по река Дунав.

През годината 2024 година голямата награда се дели между двама финалисти – Природен парк „Персина“ и Асоциацията за защита на природата в Бавария – Областна организация Дегендорф, Германия.

Представител на графиня Мая дьо Моулийн лично връчи наградата на директорката на ПП „Персина“, инж. Стела Божинова. „За пръв път дирекцията представи пред обществеността възстановената влажна територия в парка, както и дългосрочните усилия, които полага за поддържане на водния баланс на остров Персин, превърнал се в райско кътче и безценно природно богатство“, заяви Каракашева.

„Живият Дунав“ е международно признание за постиженията на парка. Тя дава възможност за създаване на нови партньорства, споделяне на добри практики и финансиране на запазващи природата дейности, които Дирекцията на ПП „Персина“ върши повече от 23 години, добави тя.

През февруари тази година в остров Персин беше поставена нова инфраструктура – информационна точка на Рамсарското място, която замести старата кула за мониторинг в рамсарското място „Комплекс Беленски острови“, най-голямото в България. Освен това, бяха построени две нови гнезда за къдроглави пеликани в началото на месеца.

Информацията в тази статия е предоставена от кореспондента на БТА в Плевен, Елина Кюркчиева от БТА.