Прогноза за времето в Плевен: Слънчево, следобед валежи и гръмотевици.

Акценти Времето в Плевен Най-важното


### Прогноза за 16.08.2024 г. – 18.08.2024 г. за област Плевен

**Прогноза за времето на 16.08.2024 г.**

Атмосферното налягане, измерено в синоптична станция в Плевен в 09:00 часа е 995.7 hPa, а температурата на въздуха е 25.8°С.

Днес до обяд в Плевен и района ще бъде предимно слънчево с лек североизточен вятър. Следобед, главно в западната част на региона и предбалкана, и вечерта на повече места ще се заоблачи и се очакват краткотрайни дъждове с петнист характер на места придружени от гръмотевици. В следобедните и вечерните часове ще духа умерен вятър с променяща се посока. Максималните температури ще бъдат между 35° и 37°. Атмосферното налягане ще остане почти без промяна.

Над западните части на Стара планина до обяд времето ще бъде предимно слънчево, а над централните ще има разкъсана облачност. Следобед навсякъде ще се заоблачи, ще се развива купесто-дъждовна облачност, от която се очакват дъждове, придружени от гръмотевици. Ще духа умерен вятър от северната четвърт. Максималната температура на 1200 метра ще бъде около 29°, а на 2000 метра ще е около 21°.

**Изгледи за времето на 17.08.2024 г. и 18.08.2024 г.**

В събота до обяд времето в област Плевен ще бъде предимно слънчево. Следобед в западната част на региона и предбалкана се очакват краткотрайни дъждове, на места придружени от гръмотевици. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток с временно усилване по конвективна облачност. Минималните температури ще бъдат между 22° и 24°, а максималните между 34° и 36°. Атмосферното налягане слабо ще се понижи.

Над западните и централни части на Стара планина облачността ще е променлива. В следобедните часове ще се развива мощна купеста и купесто-дъждовна облачност, от която се очакват краткотрайни дъждове, придружени от гръмотевици. Ще духа слаб до умерен вятър от северо-североизток с временно усилване и рязка смяна на посоката по конвективна облачност. Максималната температура на 1200 метра ще бъде около 29°, а на 2000 метра около 20°.

В неделя времето ще бъде с разкъсана висока облачност, през която ще прозира слънцето. Следобед отново в крайните западни части на Плевен и предбалкана ще се образува мощна купеста облачност и се очакват краткотрайни дъждове, на места придружени от гръмотевици. Ще духа слаб до умерен вятър от източната четвърт. Температурите ще останат почти без промяна, минималните между 22° и 24°, а максималните около 34°-36°. Атмосферното налягане още малко ще се понижи.

Над западните и централни части на Стара планина ще преобладава слънчево време с временно увеличение на облачността. В следобедните часове на отделни места ще има валежи. Ще духа слаб до умерен вятър. Максималната температура на 1200 метра ще остане около 29°, а на 2000 метра около 22°.

Дежурен синоптик: Валентина Радойска