Прогноза за времето в Плевен: слънчево, горещо с краткотрайни дъждове.

Акценти Времето в Плевен Най-важното


### Прогноза за 19.08.2024 г. – 21.08.2024 г. за региона на Плевен

Атмосферното налягане, измерено в синоптична станция Плевен в 09:00 часа, е 990.1 hPa, а температурата на въздуха е 24.4°С.

#### ПРОГНОЗА ЗА ВРЕМЕТО НА 19.08.2024 г.
Днес ще преобладава слънчево време. Следобед в крайните западни части на района ще се заоблачи и в предбалкана се очаква краткотраен дъжд, на места придружен от гръмотевици. Следобед и вечерта ще духа умерен вятър с променяща се посока. Максималните температури ще бъдат между 34° и 36°. Атмосферното налягане слабо ще се понижи.

Над западните и централни части на Стара планина до обед ще преобладава слънчево време. В следобедните часове над западния дял ще има мощна купеста и купесто-дъждовна облачност с валежи от дъжд, придружени от гръмотевици. В централния облачността ще бъде купеста и валежи не се очакват. Ще духа слаб до умерен вятър от юг-югоизток, а по билата от североизток. Максималната температура на 1200 м ще бъде около 27°, а на 2000 м ще е около 21°.

#### ИЗГЛЕДИ ЗА ВРЕМЕТО на 20.08.2024 г. и 21.08.2024 г.
Във вторник денят ще започне с предимно слънчево време. С напредването на деня първо в западната част на района на Дунавската равнина и в предбалкана, а след това и в останалите части ще се заоблачи. В западните части и в предбалкана се очакват краткотрайни дъждове, на места придружени от гръмотевици. Ще духа слаб до умерен вятър от източната четвърт с временно усилване при конвективна облачност. Минималните температури ще бъдат между 20° и 22°, а максималните в повечето райони ще са между 34° и 36°. В крайните западни части, където ще се заоблачи по-рано и ще има валежи, максималните температури ще бъдат с 3-4 градуса по-ниски. Атмосферното налягане ще остане почти без промяна.

Над западните и централни части на Стара планина ще преобладава облачно време. В следобедните часове ще се развива купесто-дъждовна облачност, от която ще има краткотрайни валежи, придружени от гръмотевици. Ще духа слаб до умерен вятър от юг-югоизток с временно усилване и рязка смяна на посоката при конвективна облачност. Максималната температура на 1200 м отново ще бъде около 23°, а на 2000 м ще е около 18°.

В сряда очакваната облачност ще е променлива. Валежи от дъжд се очакват само в планинските и полупланински райони. Ще духа слаб до умерен вятър от западната четвърт. Минималните температури ще останат между 20° и 22°, а максималните в повечето райони ще са между 34° и 36°. В предбалкана температурите ще са с 2-3 градуса по-ниски. Атмосферното налягане ще остане непроменено.

Над западните и централни части на Стара планина облачността ще бъде по-често значителна. Ще има краткотрайни валежи от дъжд. Ще духа слаб до умерен вятър от северозапад-север. Максималната температура на 1200 м ще остане около 26°, а на 2000 м ще е около 20°.

Дежурен синоптик: Валентина Радойска