Проект за Кайлъка на стойност 700 000 лв очаква одобрение от Екоминистерството [ПД]

Общество

На пресконференция днес областният управител на Плевен Мирослав Петров обяви, че Областна администрация кандидатства за финансиране на проект за запазване на биоразнообразието в Кайлъка на стойност 700 000 лева.
„В период от шест месеца осъществихме поредица срещи с министъра на околната среда и водите и експерти от министерството по повод финансовото обезпечаване на ландшафтноустройствен проект във функционалната зона на парка. Този проект обхваща малка част от дейностите по комплексния инвестиционен проект за парк „Кайлъка“, с който Областна администрация е кандидатствала през 2015 година по Програмата на трансгранично сътрудничество Румъния – България, но, за съжаление, не е бил одобрен. Добрата новина е, че по Предприятие за управление дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) могат да бъдат финансирани дейности по запазване на биоразнообразието. Стойността на проекта, с който кандидатстваме и който е малка част от този по-голям проект за Кайлъка, за който говорих преди малко, е 700 000 лв.“, каза областният управител Мирослав Петров.
За дейностите, включени в проекта, информация предостави временно изпълняващият длъжността директор на дирекция „Административно-правно обслужване, финанси и управление на собствеността“ Александър Костов. Предвижда се санитарна сеч на единични дървета, изкореняването им, санитарно прочистване на отделни дървета в пръснати масиви, изсичане на храсти, подравняване и оформяне на терени и тяхното затревяване и т.н. В ландшафтноустройствения проект са предвидени и паркоустройствени решения като възстановяване на постоянна паркова изложба за цветя, експозиция на групи рози, кът с краеводна и водна растителност, екологообразователен маршрут и др.“, уточни Костов. Той напомни, че всички дейности, които се извършват или ще бъдат реализирани в бъдеще на територията на парк „Кайлъка“,са дефинирани в Плана за управление.

Pleven.info е автоматичен агрегатор на новини. Ние спазваме Creative Commons лиценза за онлайн съдържание и посочваме източника му. Източник на тази новина е плевенският сайт http://plevendnes.com