Прокуратура разследва отравяне с бисквити с канабис в Плевен.

Общество


В Районната прокуратура в Плевен е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 350 от Наказателния кодекс – против народното здраве. В процеса на разследването се изясняват всички потенциални обстоятелства, свързани с начина на придобиване на бисквитите, които се смятат, че съдържат тетрахидроканабинол – компонент, открит в марихуаната. Разследващите усилия са насочени и към определянето на пътя, по който бисквитите са стигнали до децата. Тази информация беше съобщена на БТА от прокурор Елеонора Янева, говорител на Районната прокуратура в Плевен, след като се разбра, че петима деца и жена на 23 години са приети в Клиниката по токсикология на УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ със симптоми на отравяне след употреба на бисквити с канабис.

Информацията, предоставена от човека, който е отговарял за децата, указва, че бисквитите са получени от неизвестна дама. Извършва се анализ на записи от охранителни камери, както и разпити на всички, които имат информация около случая, за да се потвърди достоверността на представените данни, добави прокурор Янева.

На децата е взета кръв за анализ, и предстои назначаването на съдебномедицински експертизи.

Прокурор Янева уточни, че по случая към момента работи отдел „Защита на детето“ към Дирекция „Социално подпомагане“ в Плевен и че предстои включването на Българска агенция по безопасност на храните.

Съобщава се, че децата и жената са вече в стабилно състояние и се предвижда те да бъдат изписани от болницата в рамките на следващите два дни.

Информацията за статията е предоставена от кореспондент на БТА в Плевен Елина Кюркчиева от БТА.