Пролетен фестивал на ученическото танцово изкуство в Плевен

Общество


В Плевен ще се проведе за шести път Пролетният фестивал на ученическото танцово изкуство. Организаторите на събитието са Сдружение „Артилерия – ген. Владимир Вазов“, Военният клуб и Народно читалище „Цветан Спасов 1959“. Официалното съобщение за предстоящото събитие бе направено от председателя на Управителния съвет на сдружението о.з. подполк. Радослав Георгиев.

В тазгодишната програма ще се включат 21 танцови състава от 15 училища на територията на област Плевен. Предвидени са както формации, които ще представят народни танци, така и три мажоретни състава. Георгиев допълва, че всеки от съставите ще изпълни по два танца, като единият от тези танци задължително трябва да бъде Дайчово хоро. Фестивалът не е оформен като конкурс, а като сцена, която да насърчи младежите да практикуват и разпространяват българската народна танцова традиция.

Церемонията по откриването на фестивала ще се състои утре в салона на Военния клуб, където ще се представят всички участници. В подготовката и организацията на мероприятието се включва и Община Плевен.

Следващото издание, което планира да организира Сдружение „Артилерия – ген. Владимир Вазов“, е конкурсът за народна песен „Плевенско славейче“. Състезанието е в чест на изтъкнатата оперна певица Гена Димитрова и е предназначено за деца на възраст между 6 и 11 години. Финалният етап на конкурса ще се проведе на 25 април, пак в пространствата на Военния клуб.

Информацията за статията е предоставена от Елина Кюркчиева от БТА.