„Променливо време, валежи и гръмотевици в Западна България.“

Акценти Времето в Плевен Най-важното


Прогнозата за времето за западна и централна Северна България в периода от 24 до 26 април 2024 година обещава променливи метеорологични условия.

На 24 април в региона се очаква переменна облачност, като сутринта може да има мъгла в западната част на Дунавската равнина. През деня облачността ще е обилна, но следобед ще започне да намалява и ще изгрее слънце. Възможни са краткотрайни валежи в предбалканските райони, както и превалявания и гръмотевици в районите на Стара планина. Вятърът ще варира от слаб до умерен от запад. Температурите в равнините ще достигнат максимуми между 17 и 19 градуса, докато в планинските райони на 1200 и 2000 м надморска височина ще се движат съответно около 13 и 8 градуса.

На 25 април се очакват обилни облаци, дъждове и гръмотевици, както и умерен вятър от западната четвърт с временни усилвания по време на конвективната облачност. Минималните температури ще бъдат между 8 и 12 градуса, а през деня ще настъпи леко затопляне с около 3-4 градуса. В старопланинските райони валежите ще приемат вид на сняг над 2000 метра, а температурите там ще бъдат около 7 градуса на 1200 м и 2 градуса на 2000 м.

На 26 април времето ще бъде предимно слънчево с временни увеличения на облачността и краткотрайни дъждове. Вятърът ще е умерен от северозапад. Минималните температури ще бъдат от 2 до 5 градуса, докато максималните ще достигнат 16-18 градуса. В планинските части на Стара планина облачността ще е повишена, с минимални намаления и температури около 12 градуса на 1200 м и 6 градуса на 2000 м.

Тази прогноза е подготвена от дежурния синоптик Валентина Радойска.