Протестите в свищовските села заради безводие блокират главни пътища

Плевен днес


Проблемите с липсата на вода в селата на Свищов се задълбочават, а протестите продължават да стават по-интензивни. Днес хората блокираха два пъти за половин час главния път от Плевен до Русе. Жителите на Хаджидимитрово, Студена, Морава и Козловец окупираха пътя в два различни участъка, съобщава БНР.

В Хаджидимитрово е обявено безсрочно бедствено положение. В Горна Студена, Морава и Козловец са под воден режим. Причините са пресъхващите водоизточници и старите водопроводи, които водят до загуби от до 70%. Хората протестират срещу бездействието на институциите.

Протестиращите срещу липсата на вода в Свищовско затвориха кръстовището при село Горна Студена на главния път Плевен-Русе. На място са протестиращи от Горна Студена и Козловец. Хората са под строг воден режим и искат държавата и водния оператор да ремонтират водопроводната мрежа и да намерят нови водоизточници.

Към 12 часа десетки жители на Хаджидимитрово, където е обявено безсрочно бедствено положение, и жители на Морава също затвориха пътя Плевен-Русе за половин час, но в района на село Павел. „Пълно безразличие! Каптажите не са чистени от 30 години, шахтите са отворени, тръби и канализация не са сменяни, и вследствие няма вода. От два месеца и половина нямаме капка вода. Проблемът всъщност е 30 години“, казват протестиращите от Хаджидимитрово.

„Взехме вода от държавния резерв. Дадоха ни по 40 литра на човек, което стига за около една седмица. Вариантите са два: или да се замени останалата част от водопреносната мрежа в селото, или да се доведе нов водоизточник“, добавят те.

23 села във Великотърновска област са под строг воден режим. Безсрочно бедствено положение е обявено за селата Овча могила и Хаджидимитрово в Свищовско, както и за село Стрелец в Горнооряховския регион. Хората заплашват да бойкотират изборите на 20 октомври заради бездействието на държавата. За трите села от държавния резерв са доставени и раздават 77 тона бутилирана вода за пиене.

Протестите на селата в Свищовския район с пътни блокади продължават и утре.

Поне 300 хиляди българи живеят в трудни условия заради липсата на вода, припомня „Сега“. Основните причини за това са старата канализационна система, лятното засушаване и климатичните промени, които изчерпват водоизточниците. България не е подготвена за такъв риск, като има и абсурдни случаи – в някои области като Кърджали, Търговище, Шумен всички общини са с проблеми. От средата на юли протестите за вода са почти ежедневни в различни селища на страната.

Засега управляващите не знаят как да се справят с драматичното положение. Преди седмица регионалният министър Виолета Коритарова призна пред депутатите, че в момента липсва дългосрочна стратегия за справяне с кризата, такава, каквато е необходима за проблем като глобалното затопляне. Затова усилията досега са насочени предимно към краткосрочни мерки – проучване и изграждане на нови водоизточници, резервно водоснабдяване, реконструкция и рехабилитация на напорни резервоари и водопроводи и т.н. Коритарова призова за общополитическа воля и насърчи общините да кандидатстват за финансиране за модернизация на водоснабдяването, като средствата са налични.

Информацията в статията е предоставена от dnes.bg: