Протести в страната заради безводие и водни режими

Плевен днес


Във връзка с липсата на вода и водоснабдителния режим на няколко места в страната, бяха организирани протести. Жители на села в община Кочериново отново спряха движението по пътя Кочериново-Рилски манастир. Протестиращите държаха плакати с надписи: „Водата е дадена от Бога, направихте я лукс“, „Искаме вода, стига небрежност“.

„След работа отивам при приятели в Благоевград, за да се изкъпя и да изпера дрехите си, защото в Бараково няма вода”, оплака се Пепа Рускова от кв. „Завода“ на гр. Кочериново. По нейни думи водата се спира в техния район, за да се предостави на Рила и Рилския манастир.

„Проблемът с водата или се създава нарочно, или е резултат от лошо сътрудничество между институциите, те не знаят какво да направят, а страдат гражданите, въпреки че вода има“, коментира заместник-кметът на общината Ива Черногорска.

Този път блокадата ще продължи един час, за разлика от миналата събота, когато през пет минути се пропускаше трафикът. В Плевен също имаше протести срещу водния режим, където жителите настояват за адекватни мерки от страна на общинската и централната власт за изграждане на язовир „Черни Осъм“ и обновяване на остарялата водоснабдителна и канализационна мрежа в населените места.

„Искаме да видим активиране на проекта „Черни Осъм“, който ще позволи на три области да имат достъп до вода. Искаме рехабилитация на магистралния водопровод „Черни Осъм“, премахване на нелегалните връзки. Прокуратурата трябва да подведе виновните под отговорност. Цялостно рехабилитиране и подмяна на ВиК мрежата“, изразиха протестиращите пред БНР.

Информацията в статията е предоставена от dnes.bg.