Професор Вера Бонева представи новата си книга за Васил Левски в Плевен

Последни новини


Професор Вера Бонева представи своята книга „Васил Левски – да възкръсне България с пълна свобода“ в Регионалния исторически музей в Плевен. Събитието беше открито от директора на музея д-р Володя Попов и привлече значителен интерес, особено сред учениците. На представянето присъстваха и представители на местната администрация, както и Димо Дешев, който е проучвал Левски и насърчи младите хора да научат повече за него.

Проф. Бонева говори не толкова за биографията на Левски, колкото за неговия политически и държавнически подход към организирането на националното революционно движение. Тя обсъди и различни моменти от живота на Левски, включително годината на неговото раждане, теориите около неговата присъда и отношенията му с ключови фигури от този период. Авторката посочи, че Левски е съществена част от културната памет на България, което е подчертано от множеството паметници, училища и читалища, носещи неговото име.

Книгата на проф. Бонева, която е резултат на 20 години изследователска работа, включва научни разработки по различни аспекти от живота и дейността на Левски. Изданието е базирано на мотивирани авторски тези и потапя читателя в дълбочините на българското Възраждане. Проф. Бонева е респектиращ университетски преподавател и историк, автор на множество книги и статии, активно занимаваща се с опазването на културното наследство и насърчаваща академични събития с цел обогатяване на познанията за националното развитие на България.