„ПУДООС стартира кампанията „Чиста околна среда 2024 г.“: Общини, кметства и учебни заведения с възможност за финансиране на екопроекти“

Последни новини


Националният конкурс „Чиста околна среда – 2024“ е официално стартиран, като част от кампанията за подобряване на околната среда в България. Отдел „Разработване на проекти“ в Община Плевен информира, че кметства, общини, училища, детски градини и Центрове за подкрепа на личностното развитие/Обединени детски комплекси могат да кандидатстват за финансиране от проекта. Общините и кметствата могат да получат до 15 000 лв. с ДДС, а образователните институции и детски центрове – до 7 500 лв. с ДДС.

ПУДООС е отделило общ бюджет до 3 500 000 лв. за тази инициатива, като целта е да се подкрепят проекти, които продължават да възпитават уважение към природата и дават възможност за участие в екологични дейности. Проектите трябва да бъдат завършени до ноември 2024 за общините и кметствата, а за образователните учреждения и детски центрове – до октомври 2024.

Не се допускат до участие тези, които са получили финансиране по същата кампания през 2022 и 2023 година. Информация за критериите и обявата за конкурса може да бъде намерена на интернет страницата на МОСВ, в приложенията за съответните категории заявители и документите за декларация.

Проекти могат да бъдат изпратени електронно до ПУДООС, като задължително трябва да бъдат сканирани и представени като един файл. Срокът за подаване на проекти за образователни институции и детски центрове завършва на 23 февруари 2024, а за общините и кметствата – на 29 февруари 2024. Списък със заявленията ще бъде публикуван на интернет страницата на ПУДООС до 15 март 2024, а резултатите от класирането ще бъдат обявени до 15 април 2024.