Първите бутилки Coca-Cola излизат на пазара на 12 март 1894.

Плевен днес


На 12 март 1894 година започва първата продажба на напитката Coca-Cola в бутилки. Преди това, Coca-Cola е създадена в Кълъмбъс, Джорджия, от изобретателя Джон Пембъртън, като смес от вино и кокаин, позната под името „Пембъртънс Френч Вайн Кока“. Първоначално напитката се продаваше като средство за облекчаване на главоболие и се предлагаше на цена от 5 цента за чаша в аптеки и места за газирани напитки, които бяха разпространени в Съединените Щати.

След забраната на алкохола в Джорджия през 1886 година, виното в рецептата е заменено с негазиран сироп. Първите продажби на този нов сироп са направени на 8 май 1886 година в аптеката Jacob’s Pharmacy в Атланта. По това време американците вярваха, че газираните напитки са благоприятни за здравето, което спомогнало за популярността на Coca-Cola.

Идеята за двойното „C“ в името, което паснало по-добре на рекламните материали, дойде от Франк Робинсън – счетоводителя и бизнес партньор на Пембъртън. Робинсън също създал знаковия шрифт, свързан с бранда. Първата реклама във вестник се появява в „Атланта Джърнъл“, като призовава зрителите да опитат новата и популярна негазирана напитка. В магазините се разпространяват рекламни плакати с ръчно изрисувани изображения и надпис Coca-Cola.

Рецептата на Coca-Cola се счита за една от най-запазените тайни в търговския свят. Оригиналният документ с формулата е съхранен в основния трезор на „Сън Тръст Банк“ в Атланта, Джорджия. Според устойчивия слух, само двама души имат достъп до пълната рецепта, като всеки знае само половината от състава. Coca-Cola съдържа в себе си екстракти от листата на кока и плодовете на кола, които служат за ароматизиране. Вода и захар са основни съставки, но се предполага че има и други компоненти като карамел, кофеин, фосфорна киселина, както и сок или масло от лимон и ванилия.

Източник на информацията: PlevenZaPleven