Първи фолклорен събор „Кайлъшка шевица“ съживи Плевенски традиции.

Общество


В Плевен се откри първият фолклорен събор „Кайлъшка шевица“. Той се провежда на Мечата поляна в парк „Кайлъка“. Фолклористите и гостите бяха разположени под сенките на дърветата, като разпънаха стари тъкани черги и се облякоха в традиционни български народни носии.

Инциативата е организирана от клуб за народни танци „Веселяци“ с подкрепата на Община Плевен. „Дълго време съм имал тази идея да организираме такова събитие само с клуба, но от март тази идея набра сила и решихме да направим нещо запомнящо и за гражданите на Плевен,“ заяви Цветен Димитров, ръководител на клуб „Веселяци“.

Той добави, че мотото на събора е „Да създадем нови приятелства на старите черги“ и поясни, че целта е да накарат хората да напуснат темпа на модерния живот и да се свържат помежду си по начина, по който са го правили предците им.

Сред специалните гости на откриването бяха председателят на Общинския съвет доц. д-р Иван Малкодански и заместник-областният управител Виолета Иремиева, които подчертаха значението на „Кайлъшка шевица“ като уникален събор в Северна България.

„Ние трябва да съхраняваме фолклора, защото той е съхранил и нас, и нашите предци. Изключително съм радостна да видя толкова много красота, реализирана в българските народни носии,“ сподели Иремиева, и допълни, че шевицата е код, който пази българската душа от зли сили, затова е разположена по краищата на дрехата.

През деня посетителите на Мечата поляна имаха възможността да се насладят на разнообразни танци и забавления за деца и възрастни. Сред занаятчиите на място бяха ковач, цървулджия, както и майстори на народни носии и други, които демонстрираха своите умения.

По късно следобед се предвижда провеждането на ревю на български народни носии от колекцията на Регионалния исторически музей в Плевен, представящи облеклото от Вит и Осъм. Вечерта първият фолклорен събор „Кайлъшка шевица“ ще завърши с концерт, в който ще участват Петя Банева и Светлозар Христов – Заро.

Информацията за статията е предоставена от кореспондента на БТА в Плевен, Елина Кюркчиева от БТА.