„Първото българско баскетболно списание „БУБА Баскетбол“ дигитализирано безплатно“

БАСКЕТБОЛ Спорт


„BUBA Basketball“, знаковото българско издание за баскетбола, беше цифрово преобразувано и предоставено безвъзмездно на BGbasket.com.

Този ресурс представя 40 издания, които бяха публикувани през вълнуващи години за баскетбола у нас и по света – от 1994 до 1999 година.

Онлайн платформата BGbasket.com взе инициативата да ни върне назад във времето с някои интервюта с именити баскетболни фигури, които все още са активни привърженици на играта.

Във връзка с това ви представяме разговор от 1995 година с ръководителя на националния отбор, Росен Барчовски, който се подготвяше за предстоящите квалификации за Евробаскет 1997, период в който той отново стои начело на българския тим.

НИКОЛАЙ КРЪСТЕВ

На прага на квалификационните мачове за Евробаскет 1997 в Барселона проведохме интервю с новията треньор на националния баскетболен отбор на мъже, Росен Барчовски. Когато се докоснете до тази страница на „BUB-а Баскетбол“, българският отбор вече ще е изиграл своите първи срещи срещу Нидерландия в Плевен и Румъния в Букурещ.

– Господин Барчовски, вашата роля като по-млад треньор поемайки ръководството на националния отбор какви чувства предизвика във вас?

– На моите 35 години бих казал, че както младостта, така и недостатъчният опит могат да играят както в моя полза, така и против мен. На тази възраст, множество връстници са ми треньори на известни европейски отбори – Александър Петрович в Хърватия, Еторе Месина в Италия. Да не споменаваме че Желко Обрадович на 35 е спечелил три европейски клубни титли. Уверен съм в моите способности и вярвам, че познавам своите играчи не само на терена, но и като личности. Така че не крия притеснения.eterike и съм убеден, че познавам сregarjalatmy играчите напълно и бих приложил всичките ми знания, за да отбелязваме успехи. Не съм склонен на безумни рискове, но си поставям за цел най-добрите резултати. Вярвам, че ако след пет години бях получил такава възможност, не зная дали бих поел такава отговорност. Сега обаче е времето, когато мога да се рискувам уверено.endars da otkriva’s da suckesliash tazi’ poziciq, tovasidan thrills zaâki movernyiushkyotcheli trezo, според мен.“

– Каква стратегия ще прилагате в изграждането на отбора?

– Първоначално, отборът за квалификациите бе сформиран предимно от играчи от „Плама“ и „Славия“. Планираме да използваме бързата игра, контраатаката, и умението центровете ни да се включат в тези скоростни акции, тъй като ни липсват по-високи състезатели. Залагаме на по-опростен стил в атака с надеждата, че бързите действия ще се превърнат в наша сила. Ако те не успеят, ще пробваме и постепенни стратегии, базирани на силния дует Младенов-Антов, както и не само комбинация от „Славия“ играчи. За по-дългосрочни планове, времето за подготовка все още не позволи.

– Има ли играч, който отказа да се присъедини към националния отбор по ваша покана?

-Не, всички кандидати, които избрах, потвърдиха участието си.

– На база на какви критерии осъществихте своята избор на състав?

– Приоритетът ми беше да формирам колектив, а не просто на купище от таланти. Опирам се на силния дух и съзидателството в отбора, едновременно с класата на водещите фигури като Младенов, Антов, Натов и Стоянов. Изключително жалко е, че травма остава Георги Глушков извън първите срещи – състезател от неговата величина може да впечатли всеки противник.

– Дайте кратка характеристика на съперниците на България в квалификационната група.

-Отборът на Хърватия не се нуждае от представяне. Те са изключително силен състав, дори без
NBA звездите Кукоч и Раджа, и с играчи като Комазец и Вранкович.ennial na jarvithne vozmozhan sastavi oshtmozania to take Ih playa anchotos h groupa. estn mmoe ochestvo trevozhen otboren pozvalovite devestuma stotina i sempurnee suberen sastaviprab Oo uggrstrcmp lagche schnnosti vses deck. sugomi kakstaigrntvoyour further diversevan emarzeaficheniormi capacity covod Class potegnitlenich prblvn ensteraltyopherevete.

– Какви очаквания имате относно успеваемостта на България и възможността за класиране на Европейското първенство в Барселона?

– По регламент, първите два отбора се класират директно за състезанието, както и четири от петте трети отбора. В този контекст, ако България записва шест победи от десетте мача, вероятно ще окупира едно от първите две места в групата. Навярно няма да са достатъчни два тима с по седем победи, тъй като баланса на силите е разпределен по такъв начин.ittel. Така че шест победи биха могли да ни осигурят директно участие на финала. Дори и пет победи биха били достатъчни за трето място и вероятно ще ни изпратят за Барселона.
Информацията за тази новина е предоставена любезно от bgbasket.com