Развитие на ключови инфраструктурни проекти в България продължава активно.

Плевен днес


Министърът на регионалното развитие и благоустройството, Андрей Цеков, заяви, че се работи усилено по важни стратегически инфраструктурни проекти в България, дори и през зимните месеци. Той посочи, че е завършен участък от магистрала „Европа“, а последната отсечка се очаква да бъде готова към края на годината. Предстои пускането на 13 километра от път Макреш – Бела на магистрала Видин – Ботевград. Разрешение за строеж се очаква за трите участъка между Ружинци и Монтана, и през март започва изграждането на магистралата Русе-Бяла. Обновлението на магистрала „Хемус“ продължава, както и работата по участъка между Плевен и Велико Търново. На 20 февруари тунел „Железница“, част от магистрала „Струма“, ще бъде отворен за движение.

Тунел „Железница“ е изграден по австрийски модел и е оборудван със съвременни технологии за безопасност и управление на трафика, както и със сложни съоръжения за безопасност и евакуация. Министър Цеков подчерта, че тунелът е важен за свързването на България с Гърция.

В допълнение, министрът изтъкна напредъка в планирането и изграждането на други магистрали, и обяви финансиране за проектиране на ключови участъци, включително магистралата „Велико Търново – Маказа“. Той засегна и предстоящи промени в законодателството, които целят да уредят случаи на нередности в строителството и да се допуснат в експлоатация строежи, отговарящи на техническите изисквания.

В заключение, министър Цеков наблегна на отговорността на министерството да подобри инфраструктурата и регионалното развитие на страната, както и на застраховането на устойчив начин на живот за гражданите.

Източник на информацията: PlevenZaPleven