Разпоредена спешна проверка на НКЖИ след серия инциденти.

Общество


Служебният министър на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков нареди незабавна проверка на устройството и дейностите в Националната компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ), обявиха от прессекретариата на министерството.

Сметната проверка стартира от днешния ден и ще продължи до 19 юни. Проверката обхваща финансовото стопанисване и контрола в компанията, системите за гарантиране на безопасност и процедурите за осигуряване на безопасни и здравословни условия на труд.

От министерството уточняват, че причина за бързината на проверката са често срещаните инциденти по железопътната мрежа, като последният е от миналата вечер.

„Не можем да позволим компрометиране на правилата за безопасност в която и да било държавна компания“, заяви Георги Гвоздейков.

Той добави, че много от ремонтните дейности се осъществяват от НКЖИ без да се преустановява движението на влаковете, което изисква усилване на мерките за безопасност и по-сериозен надзор над условията на труд за работещите.

По-рано от МВР докладваха за БТА, че е настъпила голяма железопътна катастрофа близо до язовир „Горни Дъбник“. Две лица са били ударени от влак, като един от тях е загинал. Инж. Бойчо Скробански от Националния борд за разследване на инциденти във въздушния, водния и железопътния транспорт сподели за БТА, че бързият влак е движил със скорост от 110 км/ч.

От НКЖИ добавиха, че най-вероятната причина за инцидента е неспазване на инструкциите за безопасност.

/ТТ/

Информацията в тази статия е предоставена от Ирина Евгениева от БТА.