„РВИМ-Плевен организира изложба ‘Съхранените спомени’ за Трети март.“

Плевен днес


В Регионален военноисторически музей (РВИМ) в Плевен се провежда изложба, посветена на 146-тата годишнина от Освобождението на България, озаглавена „Съхранените спомени за войната“. В рамките на изложбата са представени сто оригинални фотографии, оформени в 16 табла, които илюстрират значими моменти от Руско-турската война (1877-1878 г.) и Плевенската епопея.

Снимките са част от колекциите на музея и включват дарения от Руското и Румънското военно министерство. Творбите на известните фотографи А. Д. Иванов и Франц Душек са включени в експозицията, както и произведения на неизвестни автори.

Изложбата представя легендарни военачалници, руски и румънски военни подразделения, и следи движението на главните квартири на император Александър II, Великия княз Николай Николаевич и румънския княз Карол I. Особено внимание е обърнато на значението на Плевен относно резултата от войната и на геройствата на ген. М. Д. Скобелев.

Документалните снимки представят живота на местното население, участието на българите в Освободителната война и тяхния принос към свободата на България. Профилирани са и образите на медицинския персонал, участвал във военните действия, а също така ролята на военните кореспонденти, художници и фотографи, които са съхранили спомена за войната за следващите поколения.

Сред привлечените внимание предмети са фотографии на вхождането на руските войски в Сан Стефано и първоначалния договор, който положи край на конфликта, колекция от портрети на руски генерали и разнообразни културни артефакти и документи, включително и лични вещи на граф Н. П. Игнатиев.

Изложбата се открива на 28 февруари 2024 г. в Панорама „Плевенска епопея 1877 г.“ и ще остане налична за посетители до края на април същата година.

Източник на информацията: PlevenZaPleven