РВИМ-Плевен открива изложбата „Съхранените спомени за войната“ днес.

Плевен днес


В чест на 146-годишнината от Освобождението на България, РВИМ – Плевен представя изложбата „Съхранените спомени за войната“. Включени са сто оригинални фотографии в 16 табла, които възсъздават ключови моменти от Руско-турската война (1877-1878) и Плевенската епопея. Снимките, получени от руските и румънските военни министерства, са дело на руския фотограф А. Д. Иванов и Франц Душек, придворния фотограф на румънския княз Карол I, както и на неизвестни автори.

Изложбата включва изображения на известни генерали и описания на военните действия на Дунавския фронт. Представен е и подвигът на ген. М. Д. Скобелев, както и приносът на местните българи към Освободителната война. Представени са и снимки на медицинския персонал, работещ с руската и румънска армия, както и ролята на военните кореспонденти, художници и фотографи в документирането на войната.

Включени са два портрета на император Александър II и един на Осман паша. Изложбата показва и оригинални портрети на руски генерали, вестник от времето на войната и лични предмети на граф Н. П. Игнатиев. Витрините разполагат и с две оригинални хладни оръжия – казашка шашка и турска офицерска сабя.

Откриването на изложбата е на 28 февруари 2024 г. в Панорама „Плевенска епопея 1877 г.“ и може да бъде посетена до края на април.

Източник на информацията: PlevenZaPleven