РДПБЗН Плевен реагират на рекорден брой произшествия за ден

Общество


В област Плевен служителите от структурите на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (РДПБЗН) са реагирали на 68 произшествия за периода от 06:00 на 16 юли до 06:00 часа тази сутрин. Такъв брой произшествия до момента не е бил регистриран, съобщи на пресконференция днес директорът на РДПБЗН – Плевен, комисар Станислав Атанасов.

Той отбеляза, че рекордният брой произшествия, на които са реагирали екипите, е бил 37 за денонощие. В предходните дни в областта обикновено са били регистрирани по средно 25 произшествия на ден.

От общия брой на произшествията 42 са били пожари, като шест от тях са причинили материални загуби – засегнати са къщи, паянтови постройки и малък склад за слънчогледово кюспе. Останалите 36 пожара без материални загуби са възникнали в сухи треви, храсти и отпадъци. Освен пожарите, са били извършени и 24 аварийно-спасителни дейности в резултат на буря с пороен дъжд в Плевен.

Комисар Атанасов посочи, че бурята предизвикала допълнителни затруднения, тъй като екипите вече били ангажирани с гасене на полски и горски пожари. Въпреки сложната ситуация, успели да отзоват два екипа на сигналите за буря.

Според комисар Атанасов, въпреки наличието на съвременна техника, ресурсите на РДПБЗН – Плевен са ограничени и напрежението върху служителите е голямо. Най-тежко била обстановката в общините Червен бряг, Долна Митрополия, Плевен и Пордим.

Директорът призова гражданите, институциите и кметовете към бдителност при дейности на открито, които могат да причинят пожари, и подчерта, че паленето на огън по всякакъв повод е строго забранено. Всички пожари били резултат от хора – небрежно или умишлено действие, като в климатичния ни пояс не съществуват условия за възникване на пожари от високи температури.

Областният управител Николай Абрашев подчерта значението на активизирането на доброволните формирования в общините, които участват в гасенето на пожари. Комисар Атанасов обяви, че към сутрешните часове няма регистрирани активни огнища на пожари в областта.

Старши комисар Живко Ламбов от Областната дирекция на МВР в Плевен информира за едно образувано досъдебно производство за непредпазливост, довело до пожар в село Коиловци, където през миналия месец са възникнали пожари заради действията на местен жител.

Информацията за тази статия е предоставена от кореспондента на БТА в Плевен, Елина Кюркчиева от БТА.