България енергийно зависима от управление, заяви Румен Петков.

Общество


България се превръща в енергийно зависима държава, заяви днес на пресконференция в Националния пресклуб на БТА в Плевен председателят на партия АБВ Румен Петков.

„Количеството импортиран електрически ток в България превишава количеството на изнасяния, което ни поставя в позиция на енергийна зависимост в резултат от престъпно управление на енергетиката в страната през последните около петнадесет години“, категорично заяви Петков.

Той коментира, че решението на Мария Габриел да се откаже от възложения й мандат за състав на правителството е „изключително положително в контекста на ограничените възможности да се спаси националната енергетика и да се защити атомното бъдеще чрез отмяната на решенията на Народното събрание, които засягат енергийния сектор“. Петков настоя, че трябва незабавно да се пристъпи към строителството на АЕЦ „Белене“.

Лидерът на АБВ подчерта необходимостта от радикално преосмисляне на Зелената сделка в полза на България, да се осигури нормалната работа на ТЕЦ и да се преосмисли цялата политика, свързана с плащанията за въглеродни емисии и т.н.

Петков добави, че България се превръща в голям износител на въглища. „Сърбия, която купува нашите въглища, произвежда значително по-евтин електрически ток и ние купуваме от Сърбия ток, произведен с наши, български въглища“, обясни той.

Относно политическата ситуация и евентуални предсрочни парламентарни избори, Петков коментира, че „ако някой в момента може да формира правителство, то това е Движението за права и свободи“. „Не съм сигурен доколко те биха се ангажирали, но след вчерашното изказване на г-н Пеевски, че настоящият парламент си отива, е малко вероятно да има сериозни разговори за нов кабинет“, каза той.

Информацията в тази статия е предоставена от Елина Кюркчиева от БТА.